Jaarstukken 2019

Schoon, heel en veilig

Openbare orde & veiligheid

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Wij voerden onze reguliere (wettelijke) taken uit op het gebied van handhaving van de openbare orde, ons meerjaren veiligheidsbeleid, actieve deelname aan de Veiligheidsregio en we trainden en oefenden onze organisatie om onze gemeentelijke taken uit te voeren bij crises en rampen.
  • Wij voerden een lik-op-stuk-beleid en pakten ondermijning en georganiseerde criminaliteit aan. Dit deden we samen met onze ketenpartners, zoals politie, corporaties en onze partners in de zorg en waar gewenst gebieds- en themagericht. We rolden de aanpak uit middels het Programma Ondermijning en ontwikkelden het Informatieknooppunt Ondermijning Nissewaard verder door.
  • De buurtgoa werkte samen met de wijkagent aan een gerichte integrale aanpak, om kleine ergernissen aan te pakken. Naast de "harde" kant, vormde de buurtgoa een extra helpende hand in het gedachtegoed van Thuis in de wijk, bijvoorbeeld bij de aanpak van overlast en verward gedrag.
  • De focus bij High Impact Crimes lag in 2019 op aanpak van woninginbraken. Samen met partners (waaronder de politie), waren wij vaker op straat te zien om inwoners bewust te maken en handelingsperspectief mee te geven. In dit kader zijn in het 4e kwartaal bakfietsen gekocht waarmee boa’s en partners informatie hebben verstrekt aan inwoners.
  • In het kader van de jeugdoverlast is gebruik gemaakt van de groepsscanmethodiek. Bij jeugdoverlast zetten we als gemeente, samen met partners, in om bewustwording onder jongeren te creëren en deze beweging en effecten te laten stoppen. Deze acties hebben tot doel eerder te signaleren en sneller eventuele maatregelen te kunnen treffen zodat de incidenten niet meer plaatsvinden en jongeren een veiligere en kansrijkere toekomst tegemoet gaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; meer inzet van het jongerenwerk (JOZ) op scholen m.b.t. voorlichting in de vorm van Sketch; de campagne #STEEKENEGIEINJETOEKOMST; er is een start gemaakt met het opzetten van een werkproces voor jongerenoverlast en er is een intentie verklaring getekend met de VO scholen binnen Nissewaard voor een sociaal veiligere school. Dit alles in eind 2019 ingezet en wordt voortgezet in 2020.
  • Wij ondersteunden ouderen bij het zich weerbaar maken in hun omgeving. Dit deden wij in samenwerking met onze partners, zoals brandweer en politie (veilige woning) en zorgpartners (sociale en fysieke weerbaarheid). In samenspraak met zorgpartners zijn er preventiebijeenkomsten en weerbaarheidstrainingen georganiseerd om senioren voor te lichten over wat ze zelf, pro-actief kunnen doen op het gebied van veiligheid.
  • De herijkte meerjarennota integraal toezicht en handhaving fysieke leefomgeving is door het college in september vastgesteld.
  • We hebben ingezet op data-sturing om onze aanpak op bijvoorbeeld handhaving en ondermijning te verbeteren. Wij ontwikkelden het horizontale toezicht binnen het bestaande netwerk door een integrale digitale netcentrische uitwisseling van data.
  • We implementeerden het in 2018 geactualiseerde BIBOB-beleid.
  • We ontwikkelden een breder juridisch instrumentarium voor de aanpak van woonoverlast. De buurtbemiddeling is verder geprofessionaliseerd.
  • De verdere ontwikkeling van buurtpreventie is slechts beperkt doorgezet.
Deze pagina is gebouwd op 07/14/2020 13:02:46 met de export van 07/14/2020 12:58:50