Jaarstukken 2019

Duurzaam ontwikkelen en wonen

Duurzaamheid & klimaatadaptatie

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • In 2019 is het programma Duurzaamheid opgezet, zijn er strategische en operationele doelen geformuleerd en is een programmaplan opgesteld. Dit is eind 2019 vastgesteld door het college; besluitvorming in de raad vindt in het voorjaar van 2020 plaats.
  • De complexe veranderopgave naar aardgasvrij op Voorne-Putten is begin 2019 pro-actief van start gegaan met de ontwikkeling van een eilandbrede Warmtetransitievisie. De inhoud van deze visie is bepaald in samenspraak met een zorgvuldig geselecteerde representatieve groep van 50 inwoners ('de 50 van Voorne-Putten') en andere relevante partners zoals onder andere de woningcorporaties, de provincie Zuid-Holland en de netbeheerder Stedin. In de Warmtetransitievisie wordt het tijdspad waarin en de wijze waarop de wijken worden verduurzaamd vastgelegd. In 2020 wordt het traject vervolgd naar het aardgasvrij (ready) maken van de wijken. De Warmtetransitievisie dient ten minste iedere 5 jaar te worden geactualiseerd en wanneer relevante ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.
  • Binnen de regio Rotterdam-Den Haag heeft Nissewaard samen met 22 andere gemeenten, 4 waterschappen, de provincie Zuid-Holland en diverse stakeholders pro-actief een Energiestrategie ontwikkeld. Deze strategie geeft richting aan hoe we in de regio een duurzame energievoorziening (energiebesparing, elektriciteit en warmte) kunnen realiseren. Het geeft een beeld van waar de regio nu staat, wat een mogelijk toekomstbeeld is (‘Energieperspectief 2050’) en wat de regionale prioriteiten zijn om dat toekomstbeeld te realiseren. Op Voorne-Putten zijn de lokale maatschappelijke en economische partners gevraagd om input te leveren. De Energiestrategie dient als basis om in 2020/2021 een Regionale Energiestrategie (RES) in de zin van het nationale Klimaatakkoord op te stellen.
  • In april 2019 hebben de gemeenten op Voorne-Putten en het Waterschap Hollandse Delta gezamenlijk € 150.000 subsidie aangevraagd en gehonoreerd gekregen vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie voor versnelling van het proces naar een klimaatbestendig Voorne-Putten. Landelijk is bepaald dat minimaal eens per 6 jaar in kaart moet worden gebracht  waar we kwetsbaar zijn voor verandering van het klimaat ('de stresstest') en samen met stakeholders in gesprek gaan ('de risicodialoog') om te bepalen welke zaken op welke wijze opgepakt worden om toe te werken naar een klimaatbestendige leefomgeving ('uitvoeringsagenda'). In 2019 is de eerste cyclus gestart en zijn de kwetsbaarheden van  Voorne-Putten en elke afzonderlijke gemeente in kaart gebracht. In 2020 wordt dit traject vervolgd door met stakeholders in gesprek te gaan en samen te komen tot concrete acties richting een klimaatbestendig Voorne-Putten.
  • In 2019 hebben wij op verschillende momenten inwoners ingelicht over de voortgang op de Windlocatie Plaatweg/Brielse Maasdijk, een inloopavond in juli en het opstellen van het bewonersplatform in oktober. Het bewonersplatform is twee keer bij elkaar gekomen. In 2020 komt het bewonersplatform vijf keer per jaar samen. HVC heeft na een technisch onderzoek besloten om te starten met de ruimtelijke procedures waarbij de notitie reikwijdte en detail de eerste stap is. Er is met de provincie overeengekomen om de bevoegdheden omtrent de windopgave in Nissewaard over te dragen aan de gemeente.
  • In samenwerking met de Woonwijzerwinkel zijn in 2019 verschillende activiteiten georganiseerd ter stimulering van verduurzaming van de particuliere woningvoorraad, zoals wijkacties en een warmtebeeldenactie.
  • In november 2019 hebben we een aanvraag van € 552.000 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gedaan voor de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) om laagdrempelige energiebesparing te realiseren in koopwoningen in Nissewaard. Deze is eind december 2019 gehonoreerd. De uitvoering gaat gedurende heel 2020 lopen en bestaat uit het verbreden van het mobiele milieustation en afvalcoach zodat deze tevens gaan dienen als energiebesparingsstation en -coach, projecten gericht op het ondersteunen van bewoners in het betrekken van hun buurtgenoten, projecten op scholen gericht op (ouders van) leerlingen, en - voor het grootste deel - het verstrekken van gratis laagdrempelige energiebesparende maatregelen en energiescans via de Woonwijzerwinkel.
  • Verduurzaming van huurwoningen is verder verankerd in prestatieafspraken met woningcorporaties.
  • We zijn gestart met een verkenning naar uitgangspunten voor verduurzaming van beheer, bouwen, projecten en inkoop.
  • In september 2019 hebben we subsidie aangevraagd en toegekend gekregen vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor advies bij klimaatneutraal en circulair inkopen. Dit hebben we ingezet voor advisering over hoe we de inkoop van grond-, weg- en waterbouwwerken meer klimaatneutraal en circulair kunnen maken. Hiertoe zijn concrete handvatten voor de uitvoering ontwikkeld.
  • We hebben de volgende zaken samen met bedrijven(terreinen) opgepakt:
    • Project verduurzaming bedrijventerrein Zuidland (zonnepanelen, mogelijkheden om het terrein groener te maken);
    • Subsidie aangevraagd en verkregen voor pilotproject klimaatadaptatie op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering (uitvoering 2020);
    • Samenwerking rondom Solarroad Halfweg-Molenwatering (TNO, provincie, lokale bedrijven);
    • Voortzetting van de Duurzaamheidskring waarin bedrijven elkaar inspireren en informatie wordt uitgewisseld.
  • We stimuleren elektrisch vervoer door een dekkend netwerk van openbare laadinfrastructuur aan te leggen en zijn bezig de uitrol hiervan te versnellen.
  • We hebben initiatieven van zon op dak, water en land gefaciliteerd. Zo is onze lokale energiecoöperatie is gestart met de werving van participanten voor het Zonnedak Sporthal Maaswijk, waar 210 zonnepanelen geplaatst zullen worden. Daarnaast is op Halfweg-Molenwatering is het project Solarparking (parkeerplaats met overkapping van zonnepanelen) uitvoeringsgereed gemaakt.
  • We zijn gestart met een opdrachtverkenning naar de verduurzaming personenmobiliteit, logistiek en de andere aspecten van het stimuleren elektrisch vervoer.
  • We zijn gestart met het toepassen van ledverlichting in de openbare ruimte.
  • We zijn gestart met de uitvoering van de verduurzaming van 23 van onze accommodaties. Voor onze overige accommodaties worden verduurzamingsplannen opgesteld. We zetten in op nieuwbouw van onderwijshuisvesting die BENG of ENG is, en we ondersteunen en adviseren verenigingen bij het verduurzamen van hun accommodaties.
  • Verduurzaming parkeergarages: onderzoek uitbreiding laadinfrastructuur: Het onderzoek om laadinfrastructuur in de gemeentelijke parkeergarages uit te breiden bevindt zich in de afrondende fase en realisatie zal hier spoedig op volgen.
Deze pagina is gebouwd op 07/14/2020 13:02:46 met de export van 07/14/2020 12:58:50