Jaarstukken 2019

Leren, participeren en ondersteunen

Thuis in de wijk

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • We hebben onze wettelijke taken uitgevoerd op het gebied van onder andere ondersteuning van mantelzorgers, subsidieverlening aan (welzijns)organisaties en het begeleiden van vrijwilligersverenigingen, inwonersinitiatieven en wijkgroepen.
  • We hebben het Thuis in de Wijk-concept op basis van de vastgestelde visie en in lijn met het coalitieakkoord verder ontwikkeld en verder in de praktijk gebracht. Dat hebben we o.a. gedaan door samen met partners -in de vorm van opdrachten- voorbereidingen te treffen om een aantal voorzieningen op 'TidW-leest' te schoeien. Zoals: 'vroegsignalering en preventie financiële zelfredzaamheid', 'inbedding welzijn-op-recept in reguliere werkwijzen', 'samenwerking door TidW-partners  rondom integrale vraagverheldering en ondersteuning in de wijken' en 'omvorming individuele begeleiding  naar collectieve begeleiding'.  Ook zijn de voorbereidingen getroffen om de werkwijze en de daarbij behorende functionaliteit 'casusregie'  t.b.v. complexe (gestapelde) problematiek uit te gaan voeren volgens de 'methode Uitvoeringsbrigade'. Daartoe is een leer- en werkprogramma ontwikkeld voor 2020, zodanig dat  uitvoerders van gemeente en van partners deze methode eigen maken en in de praktijk brengen.  
  • We hebben samengewerkt met onze sociale partners om de transformatieopgaven verder vorm te geven en uit te  voeren. (Zie voorgaande punt.)
  • We hebben de activiteiten rond bestrijding van eenzaamheid in het kader van gezondheidsbeleid met Thuis in de Wijk verbonden en daaraan wordt al deels (namelijk signalerend huisbezoek) volgens plan uitvoering aan gegeven. Concreet is in december 2019 het plan van aanpak formeel bekrachtigd en is het samenwerkingsverband 'Elkaar waard' van start gegaan. (Zie ook paragraaf maatwerk volwassenen)
  • Op basis van eerdere uitgevoerde analyses hebben we  maatregelen getroffen om de financiële toekomstbestendigheid van het sociaal domein te versterken. Ook is gewerkt aan een sturingsmodel 'Toekomstbestendig Sociaal Domein' dat moet helpen om de juiste keuzes te maken, teneinde de groeiende behoefte aan ondersteuning (m.n. vanwege vergrijzing en afbouw bedden) met de beschikbare middelen te kunnen blijven bekostigen.
  • We ontwikkelen de gemeentelijke organisatie zodanig dat we in staat zijn onze rol als opdrachtgever in het getransformeerde sociaal domein adequaat te vervullen. Dat betekent dat we onze regierol verder ontwikkelen. In dat kader is het ontwerpen van het Toegangsproces bijna afgerond en is een nieuwe wijze van inkoop (Open House) geïntroduceerd om beter te kunnen sturen op het geïndiceerde aanbod.  Ook is er capaciteit toegevoegd aan de sturende rol van de gemeente om de functie van accountmanagement professioneler in te kunnen vullen.  
Deze pagina is gebouwd op 07/14/2020 13:02:46 met de export van 07/14/2020 12:58:50