Jaarstukken 2019

Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk volwassenen

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Om het doel te bereiken is het nodig om de eigen kracht van inwoners te activeren, dat inwoners laagdrempelig toegang hebben tot een breed basisaanbod van voorzieningen en dat wanneer nodig doelmatig persoonsgebonden maatwerk wordt geboden. In het kader van Thuis in de Wijk is gewerkt aan de eerder geformuleerde opdrachten. Zo is het aanbod van voorzieningen beter te vinden via de website actief in Nissewaard en is een start gemaakt met nadenken over een andere invulling van de dagbesteding.
  • De invoering van het abonnementstarief heeft, nog sterker dan verwacht, grote invloed gehad op het aantal aanvragen. Met name het aantal aanvragen voor hulp in de huishouding is sterk gestegen. Dit betreft een landelijke ontwikkeling, die door de rijksoverheid gemonitord wordt. Deze ontwikkeling is ook terug te zien in de indicator bij het thema maatwerk volwassenen. De VNG heeft de rijksoverheid opgeroepen om gemeenten te compenseren voor de aanzuigende werking van het abonnementstarief.
  • Middels de open house constructie zijn per januari 2020 maatwerk voorzieningen ingekocht, namelijk (individuele en groeps)begeleiding, dagbesteding en de huishoudelijke hulp. Door deze vorm van inkoop kunnen nieuwe aanbieders blijven toetreden, zodat het pallet aan mogelijkheden voor een maatswerkarrangement kan worden uitgebreid. Dit geeft voor inwoners een grotere keuzevrijheid ;
  • In december 2019 is het Plan van Aanpak Eenzaamheidsbestrijding 'Elkaar Waard' door de Raad vastgesteld. Samen met maatschappelijke partners zal er in 2020 verder invulling worden gegeven aan deze samenwerking.
  • De nota ‘Accountmanagement en accountbeheer in partnerschap’ is vastgesteld. Hiermee is besloten om verder te investeren in accountmanagement en accountbeheer. Er worden drie accountmanagers en twee accountbeheerders aangetrokken die in 2020 starten.
  • Er is besloten tot de Aanpak Zorgfraude en dit is verder voorbereid. Hiervoor worden twee toezichthouders aangetrokken, één toezichthouder voor de Wmo en één toezichthouder voor de Jeugdwet. Deze toezichthouders zullen gedurende 2020 starten.
  • In december 2019 is de nieuwe regiovisie met bijbehorend actieprogramma huiselijk geweld en kindermishandeling vastgesteld. Deze regiovisie is in samenwerking met zowel de nabijgelegen centrumgemeenten Rotterdam en Vlaardingen als de regiogemeenten van de Zuid-Hollandse eilanden (de Hoekse Waard, Goeree Overflakkee, Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis) opgesteld.
  • Innovatieve ideeën ten behoeve van preventie instroom Maatschappelijke Opvang zijn en zullen worden ingezet. In de eerste helft van 2020 zal een evaluatie plaatsvinden van de reeds ingezette pilots;
  • Voor Beschermd wonen geldt dat er zorg is verleend waarbij inwoners worden gestimuleerd om waar mogelijk door te stromen richting zelfstandig wonen.
  • Er is in 2019 in samenwerking met de regiogemeenten, corporaties en (zorg)partners gewerkt aan de vorming van kaders rondom het Beschermd Thuis. Dit stuk is het eerste half jaar van 2020 ter besluitvorming aangeboden aan de raad en wordt de komende jaren geïmplementeerd.
  • Eind 2019 is er een samenwerkingsovereenkomst Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang opgesteld tussen de gemeenten op de Zuid Hollandse Eilanden.
  • Per 1 januari 2020 is de nieuwe Wet verplichte GGZ in werking getreden. In 2019 zijn de voorbereidingen voor deze nieuwe wet getroffen, hierin is in Rotterdam Rijnmond verband samengewerkt.
Deze pagina is gebouwd op 07/14/2020 13:02:46 met de export van 07/14/2020 12:58:50