Jaarstukken 2019

Leren, participeren en ondersteunen

Maatwerk jeugd

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • We hebben het lokale preventieprogramma uitgevoerd. Als onderdeel hiervan is er extra geïnvesteerd in schoolmaatschappelijk werk en jongerenwerk. Dit heeft een betere verbinding met de scholen opgeleverd. De volgende stap is concrete afspraken met het samenwerkingsverband Kindkracht over onderwijszorg.
  • We hebben de regionale ontwikkelagenda van CJG Rijnmond uitgevoerd. Er is een plan gemaakt voor flexibilisering van de contactmomenten, zodat er lokaal meer maatwerk geleverd kan worden. De volgende stap is de verbinding met het landelijke programma Kansrijke Start.
  • Er zijn nieuwe overeenkomsten afgesloten met diverse aanbieders, die lokaal een integraal pakket aan ondersteuningsactiviteiten gaan leveren. Dit betreft begeleiding/ behandeling, logeren en dagbesteding.
  •  Het POH-project (praktijkondersteuner GGZ-jeugd bij huisartsen) is gecontinueerd met extra aandacht voor monitoring van effecten. We zien dat de praktijkondersteuners steeds meer gezinnen van  laagdrempelige hulp voorzien, maar dit heeft nog niet geleid tot een daling in verwijzing naar de specialistische jeugdhulp.
  • De nota ‘Accountmanagement en accountbeheer in partnerschap’ is vastgesteld. Hiermee is besloten om verder te investeren in accountmanagement en accountbeheer. Er worden drie accountmanagers en twee accountbeheerders aangetrokken die in 2020 starten.
  • Er is besloten tot de Aanpak Zorgfraude en dit is verder voorbereid. Hiervoor worden twee toezichthouders aangetrokken, één toezichthouder voor de Wmo en één toezichthouder voor de Jeugdwet. Deze toezichthouders zullen gedurende 2020 starten.
  • De regionale inkoop van specialistische jeugdhulp is gecontinueerd. Er is door de GR JR driemaal een bestuurlijke rapportage geleverd met sturingsinformatie. Daarnaast wordt gewerkt aan een kadernota voor de begroting van 2021, die aanstuurt op beheersmaatregelen.
  • Er is een wijkanalyse gemaakt, die een bijbehorende gebiedsaanpak heeft opgeleverd. Daarnaast is een analyse gemaakt van de jeugdondersteuningsteams (JOT's), die input is voor de herinrichting van de lokale toegang.
  • De Jeugdondersteuningsteams (JOT's) hebben een cursus casusregie gevolgd. Toepassing van de geleerde vaardigheden in de praktijk wordt wel bemoeilijkt door wisselingen in het personeelsbestand.  
  • Er zijn regionaal afspraken gemaakt over een nieuwe werkwijze voor de jeugdbescherming. Dit betekent dat jeugdbeschermers meer gaan focussen op uitvoering van dwangmaatregelen. Onze JOT's gaan dan gefaseerd (nog) meer drangzaken overnemen.
  • Voor leerplicht en aanpak Voortijdig schoolverlaten (VSV) is een nieuwe werkwijze in ontwikkeling.
Deze pagina is gebouwd op 07/14/2020 13:02:46 met de export van 07/14/2020 12:58:50